torstai 28. tammikuuta 2010

Ginger

Sitä sanotaan terveelliseksi. Sen nimi tulee vastaan monessa reseptissä, luontaistuotevalmisteessa, vanhan kansan neuvoissa, ayurvedassa (!), kansanterveysneuvossa, lehtijutussa ja salaperäisessä historiallisessa intiaanikirjallisuudessa. Miksei tulisi? Se on terveellistä, sen vaikutukset ovat tajunnanräjäyttävän laajauloitteisia.

Se on inkivääri.

"Inkiväärin rohdosvaikutukset perustuvat kasvin eteerisen öljyn ja hartsin yhdisteisiin, joista tärkeimpiä ovat zingibereeni ja gingerolit. Inkivääri kiihdyttää pintaverenkiertoa, lisää hikoilua, nopeuttaa nesteen poistumista ja viilentää siten elimistön lämpötilaa sekä vähentää turvotuksia." Lähde
Psst! Viilentävän vaikutuksensa ansiosta ayurveda suosittelee inkivääriä ainakin tuliselle Pitta-kehotyypille.












Käyttö:
Inkivääriä käytetään mausteeksi, joko raakana tai kuivattuna jauheena.
Inkiväärijuoma on hyväksi flunssan ehkäisyssä tai hoidossa: juoma paitsi avaa hengitystiet, helpottaa ja lämmittää oloa. Samaisen juoman sanotaan helpottavan kuukautiskipuja.
Inkivääriä saa myös kapseleina - tuore inkivääri on tujua tavaraa, eikä välttämättä sovi herkkävatsaisille. Kapselit eivät ole yhtä ärtsyjä.
Inkivääriä käytetään myös kauneudenhoidossa esimerkiksi ihovoiteissa.


Vaikutukset:
Flunssan ehkäisy ja hoito
Lieventää pahoinvointia
Lisää hikoilua ja parantaa verenkiertoa -> viilentää
Kuukautiskipujen vähentäminen
Nivelkipujen väheneminen - sanotaan auttavan esim. reumakipuihin
Aineenvaihdunnan tehostuminen
Poistaa nestettä - hyvä asia, mikäli olo on turvonnut, huono, mikäli juot tavallisestikin melko vähän vettä


Reseptit:
Inkiväärijuoma: Raasta/leikkaa ohuiksi viipaleiksi tuoretta, kuorittua inkivääriä miltei kiehuvan kuumaan veteen. Inkivääri on vahvaa, joten n. teelusikallinen raastetta on jo oikein hyvä määrä. Voit makeuttaa reilustikin hunajalla.
Inkivääriä voi hillottaa.
Ginger ale
Inkivääriraasteesta, hunajasta ja ruokaöljystä saa mainion marinadin vaikka kasvisvuoalle, tai miksei broilerillekin.
Mausteena inkivääriä voi hyvin käyttää esimerkiksi tuoreesti raastettuna suoraan valmistettavan ruoan sekaan. Sopii yhteen niin liha- kuin kasvisruokien kanssa, ja esimerkiksi kurkumaan yhdistettynä tuo aasialaisen vivahteen ruokaan kuin ruokaan.
Sellaisenaan tuoreraastetta voi pistää hippusen myös vaikka jogurtin, myslin tai marjojen sekaan.
Tästä pääset Kotikokki.netin hakukoneeseen; laita hakusanaksi inkivääri ja pääset ihmettelemään käyttömahdollisuuksia kaikessa laajuudessaan.

Säilyminen:
Tuore inkivääri säilyy jääkaapin vihanneslokerossa muovipussissa viikkoja, mutta sen voi myös pakastaa ja raastaa jäisenä ruokaan. Lähde

Huomautettavaa:
Ei tule käyttää raskauden tai imetyksen aikana.
Muutoinkin aloita inkiväärin käyttö varovasti, jos olet herkkävatsainen. Erityisesti raakana inkivääri aiheuttaa joillekin närästystä tai vatsakipuja, vaikka oikeassa suhteessa käytettynä toimiikin lääkkeenä molempiin.

Muut lähteet - Wikipedia
Kuva - Yhteishyvä.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti