sunnuntai 23. toukokuuta 2010

Nok-konen

 Parempi koota heti alkuun tämän postauksen pääasiat:
Tässä postauksessa on asiaa nokkosten käytöstä kotikeittiössä, taimienvaihdosta, steviasta ja vaatteiden tuunauksesta.


Kuvassa minä ja siskon uudet karitsat. :)

Tulin eilen vikalta työkeikalta klo 22 jälkeen. Lähdin tihkusateeseen keräämään nokkosia. Kerrankin varauduin kunnolla - hanskoilla, kangaskassilla ja saksilla. Ensi kerralla lenkkareiden sijaan voisi vielä ottaa kumisaappaat, niin järjen voitto huolimattomuudesta on taattu!

Keräsin kaksi isoa kimppua nokkosia, vein ne kuivumaan kellariin. Sidoin kimput saunavihtamaisesti narulla ja riiputin kattoon. Tosin nokkosten kuivattaminen onnistunee ihan hyvin levittämällä tuoreet nokkoset sanomalehtienkin päälle muutamaksi päiväksi, ainakin jos isosiskoa on uskominen.

Kun nokkoset kuivuvat, irrotan lehdet ja laitan ne isoon lasipurkkiin. Sitä, tai niitä, pyrin täyttämään alkukesän aikana mahdollisimman ahkerasti. Nokkonen on mielettömän terveysvaikutteinen luonnonkasvi. Siinä on paitsi huima määrä rautaa, myös C-, K-, A-, B- ja E-vitamiineja. Rautapitoisuudeltaan nokkonen päihittää pinaatinkin mennen tullen. Kuivattua nokkosta voi käyttää mihin vaan: vihersmoothieihin, sämpylöihin ja muuhun leivontaan, teehen, kastikkeisiin, liha- ja kasvispatoihin, salaatteihin.. Siitä voi tehdä nokkoskeittoa, nokkospiirasta (pinaatin tavalla käyttäen)... You name it!

Muutaman päivän takaisessa Etelä-Suomen Sanomissa oli hyviä nokkosreseptejä. Tästä pääset suoraan artikkelin nettiversioon: siellä on ohje nokkos-pastakastikkeeseen, alkukesän salaattiin, nokkossämpylöihin, nokkosterveysjuomaan ja yrttiteehen.

Huh, on tainnut tulla kirjoitettua sana "nokkonen" liian monasti, koko sana kuulostaa nyt ihan hölmöltä ja maistuu hassulta kielen päällä. NOKKONEN. Hih. :D

Sellaista tälle viikolle. Lisäksi olin eilen taimienvaihtotapahtumassa, josta mukaani lähti kirsikkapuu, lipstikanverso ja viherviinimarjapensas. Totesin myös että lähipuutarhalla myydään steviaa!! Siis sitä luonnonmakeuttajaa, josta saa n. 100 kertaa sokeria makeampaa makeutusainetta. Ja STEVIA ei ole synteettinen aine, toisin kuin aspartaami.
Stevia-jauheen terveysvaikutuksia ei ole tutkittu tarpeeksi, jotta sen myynti olisi sallittua Suomessa. Mutta ainakin yhdestä suomalaisesta nettikaupasta sitä saa silti tilattua - en ole kokeillut. Steviaa kasvina nähtävästi saa kuitenkin myydä ja kasvattaa. Kuitenkin tuoreita Stevian lehtiä voi puutarhuripojan mukaan käyttää makeuttajana leivonnaisissa tai ihan missä vaan sokerin lailla! Mahtavaa!

Eilen oli myös kierrätystapahtuma. Ideana on, että jokainen saa viedä vaatteita/kenkiä/kirjoja/laukkuja jne yhteen paikkaan, ja sieltä saa myös ottaa ihan vapaasti itselleen muilta mitä tahtoo. Ylijäämät tavarat menevät UFFin keräykseen - mielettömän kätevä idea! Ajatuksissa on, että järkkäisin kotikuntaankin vastaavaa tapahtumaa..

Nappasin mukaan vaikka mitä: valkean pitsibleiserin (! loistava kesän toimistohommiin), kahdet farkut (! kummatkin H&M), yhden valkoisen löysän neulospaidan (mummomallia, i love it), sekä paria eri kukkakangasta. Kukkakankaasta aion tehdä toisiin ottamiini farkkuihin tuunauksia Kalastajan vaimon aka Johannan jumalaisten Cubusten farkkujen innoittamana.

3 kommenttia:

  1. Nokkosletut on kyllä hyvää. Rakastan! <3 Pitäisi vissiin itsekin ottaa itseä niskasta kiinni ja lähteä nokkosten hakuun.

    Lisäksi olen erittäin kateellinen teikäläisen uudesta kirsikkapuusta ! :D

    VastaaPoista
  2. Mä en ole tainnut edes syödä mitään nokkosista tehtyä ennen näitä kokeiluja - meillä ei koskaan semmoisia tehty, harmi kyllä! Toivottavasti tästä tulee kuitenkin tapa. Suomen luonnossa on niin paljon kaikkea, mitä voi hyödyntää. Meillä siihen on sentään mahdollisuus - mieti vaikkapa miljoonakaupunkeja, Pekingiä, Tokioa, New Yorkia.. Huh!

    Näkisit sen kirsikkapuun! Se on tällä hetkellä hädin tuskin polvenkorkuinen, joten hedelmiä saa odotella varmaan 10 vuotta. :'D Mutta oli ihana istuttaa puu. Siitä tuli jotenkin juhlallinen olo; puut edustavat jotain niin pitkäikäistä ja täydellistä elämää.

    VastaaPoista
  3. Meillä isä joskus teki nokkosista jotain, ja sen jälkeen kolme pikkutenavaa vinkui joka kesä, että tee isi TAAS niitä hyviä nokkoslettuja! :D

    Puut edustavat myös pysyvyyttä... Ja odotas vain, ei kestä kauaa niin kohta se jo kukkii, se puu nimittäin! :D

    VastaaPoista