maanantai 17. toukokuuta 2010

Kuka tietää mitä?

Ruokajuttuja mietinnässä - taas.
Keskusteltiin äitini kanssa muutama päivä sitten lautasmallista. Muutama korkea-asemainen ihminen päättää lääkäreiden tukemana koko Suomen ravintosuosituksista. En ole enää aikoihin uskonut lautasmalliin ja minua kismittää yhä se, miten sitä tuputetaan joka suunnasta.
Lautasmalli on ehdottomasti hyvä niille, jotka muuttavat eines-roskaruoka- tai muuten epäterveellisiä ruokatottumuksiaan järkeviksi. Mutta sitten, jos perusasiat ovat kunnossa - en näe siinä järkeä. Niin, turhia tyhjiä hiilareita en suuhuni pane. Korvaan ne mieluummin ravinnerikkailla tuoreilla. Meidän kauppareissuilla n. 3/4 tuotteista kerätään HeVi-osastolta.


Tässä on hyvä artikkelisarja nykyisten ravinnesuositusten sekavuudesta, ristiriitaisuudesta ja tehdystä monimutkaisuudesta. Suosittelen lämpimästi lukemaan.

(Kaloriteorian) "Sovellus: olen urani ensimmäiset kahdeksan vuotta laskenut kaloreita, nykyään olen huomannut että kun nuo 7 muuta asiaa otetaan huomioon niin laskeminen jää turhaksi. Eli kalorit ovat olemassa ja ne ovat aivan totta, lähestymistapana ne yksin ottaisin huomioon vasta kun laatu on laitettu kuntoon. Sillä ihminen voi syödä ”oikean” määrän kaloreita ja silti olla suurissa ravinnevajeissa ja vaikka lihota samalla. Amerikassa on jo lapsia jotka ovat ylipainoisia ja samalla sairastavat riisitautia. Jos haluat laskea kaloreita, niin netissä on paljon käteviä laskureita. Jatketaan siis eteenpäin ja siirrytään enemmän biologian ja fysiologian puolelle."

Karppauksesta: "Haaste: Tämä metodi ottaa jo huomioon ruuan laatua erottelemalla makroravinteiden (hiilihydraatti, proteiini ja rasva) erot ja huomioimalla kehon toimintaa. Ensimmäisillä kerroilla hiilihydraattien vähentäminen saattaa aiheuttaa väsymystä jos solut ovat tottuneet käymään sokerilla, se kuitenkin kääntyy usein vireydeksi kun sokerit tasoittuvat ja kehon rasva-aineenvaihdunta paranee. Metodi ei ota huomioon sinänsä mikroravinteiden laatua ja määrää, yksilöllisiä eroja eikä sinänsä huomioi muiden elämäntapojen edellyttämää hiilihydraatin tarvetta. Toinen suuri haaste tällä metodilla on mm. elimistön happamoituminen joka käsitellään seuraavaksi kohdassa pH."

pH-ruokavaliosta: "Sovellus: Yongin elävänveren kuva ja uusi biologia ovat todella high end tiedettä ja siitä kannattaa ehdottomasti napata käyttöön useampikin asia. Kun keho pysyy emäksisenä, on paljon helpompi polttaa rasvaa, sillä keho ei vastusta sitä, lisäksi vireys ja terveys pysyvät parempina, eikä keholla ole tarvetta kerätä ylimääräistä rasvaa takaisin painonpudotuksen jälkeen. Käytännössä kalsium ja magnesiumrikkaiden ruokien (huom. maito ei itse asiassa ole kalsiumrikas ruoka) ja lehtivihreän tankkaaminen auttaa kehon pH tasapainon ylläpitämisessä. Syö siis paljon vihreyksiä, siitä lehmäkin kalsiuminsa saa. Hyviä mineraaleja saa mm aidoista vuori- ja merisuoloista ja kuten tiedämme, paras magnesiumin lähde on raaka kaakao. Kaakao ei tosin kuulu Yongin filosofiaan. Tästä siis lisää kohdassa detox. Lehtivihreän määrän pitäminen optimaalisella tasolla helpottuu huomattavasti käyttämällä viherjauheita. Tunnetuin on perus vehnänorasjauhe ja nykyään markkinoilta löytyy paljon erilaisia sekoituksia. Varmista että tuote on luomu ja vertaile kilohintoja, älä maksa liikaa. toki laatu maksaa aina vähän enemmän."

"Veren pH on optimitilanteessa 7,365 ja keho huolehtii siitä mm. siirtämällä tarvittaessa emäksistä materiaalia vereen (mm. kalsiumia luista ja magnesiumia lihaksista) ja kuljettamalla verestä happoja pois luonnollisia teitä virtsan kautta. Oletus että keho poistaa kaiken hapon on osoittautunut vääräksi. Verikuvat näyttävät että happoja kertyy kehoon helposti. Keho varastoi ylimääräisiä happoja mm. rasvasoluihin ja siksi niitä tarvitaan. Jos taas keho on lievästi emäksinen, kuten optimitilanteessa, se ei tarvitse rasvasoluja happojen varastopaikaksi. Eli rasvasolut ovat paitsi ylimääräisen energian, myös ylimääräisten happojen varasto. Jos varastot tyhjätään ”väkisin” laskemalla vain kalorit alas, keho happamoituu ja joutuu keräämään rasvat jossain vaiheessa takaisin. Keho myös näyttää huuhtovan suuren määrän kalsiumia luista ylläpitääkseen veren emäksisen pH:n. Tästä seurauksena luiden heikentyminen. Etsipä tieto missä maailman maista on eniten osteoporoosia. Etsi sitten tieto missä juodaan eniten maitoa, pohdi tätä logiikkaa hetki."


Parhaat palat kaikista:

•Pidä ruuan määrä ja annoskoko toimivana, joko järjellä tai tarvittaessa laskemalla

•Vältä liikaa hiilihydraattia, pidät insuliini aisoissa

•Syö omega 3 rasvoja

•Ylläpidä kehon pH syömällä paljon vihreyksiä

•Tee aerobista 60–70 % tehoilla

•Syö mahdollisimman ravintotiheää ja mahdollisimman puhdasta ruokaa, eli paljon kehon tarvitsemia mikro ja fytoravinteita ja mahdollisimman vähän poistettavia kemikaaleja

•Tee syvähengityksiä

•Juo paljon puhdasta vettä, syö kasviksia ja käytä laadukasta suolaa

•Pidä huoli suolistosta välttämällä lääkkeitä, alkoholia, sokeria yms.

•Rentoudu usein


http://www.bircaterra.fi/ph-tasapaino.htm :

"Hitaasti kiirehtivät voivat aluksi muuttaa ateriakoostumuksiaan siten, että yli puolet lautasesta on salaattia ja vihanneksia (mielellään raakoja tai kevyesti höyrystettyjä) ja loppu lautasesta on kalaa, lihaa (kalkkuna suositeltavaa), papuja tai jotain kypsennettyä ruokaa. Lautaseltaan kannattaa jättää pois perunat, riisi ja pasta. Maitotaloustuotteiden (maito, piimä, jugurtti, juustot, rahka, voi yms.) ja kananmunien käyttöä on hyvä vähentää ja lopulta jättää ne kokonaan pois ruokavaliostaan. Hiilihappoiset virvoitusjuomat ja kivennäisvedet sekä tuoremehut ja muut mehut voi vähitellen korvata vedellä tai vedellä, joka on maustettu tuoreella sitruunamehulla. Puurot, myslit ja leivät ovat elimistöä pahasti happamoittavia, joten niiden käyttöä kannattaa vähentää. Viljoista voi käyttää tattaria, hirssiä, kvinoa ja spelttiä. Keinotekoiset rasvat ja levitteet on hyvä vaihtaa kylmäpuristettuihin öljyihin kuten pellavansiemen-, rypsi-, camelina-, hamppu- tai oliiviöljyyn. Salaattikastikkeen voi vaihtaa hyvään öljyyn, sitruunamehuun ja ripaukseen ruusu- tai kristallisuolaa. Etikkasäilykkeet ja etikkaiset mausteet on syytä jättää happamoittavina pois ruokavaliostaan. Puhdistetut suolat, joita yleisesti käytetään kotitalouksissa ja elintarviketeollisuudessa, tulee vaihtaa ruusu- ja kristallisuolaan ja niitä voi käyttää ruokien maustamiseen."


* * * * *


En ole hifistelijä. En voi olla - jään liian tiukasti kiinni valitsemani ruokavalion rajoitteisiin menneiden ruokaongelmien loppuseurauksena. Mutta mitä jos jonkinlainen Kultainen Keskitie tekisi oikeasti tasapainoisen fiiliksen? Mitä jos voisin saavuttaa sen, mitä eniten kaipaan - että syöminen olisi oikeasti normaalia, osa elämää, ilman että siitä pitäisi murehtia, tai sen kummemmin miettiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti