perjantai 7. toukokuuta 2010

Muurahaisten tappaja

Hiljaiseksi vetää, taas kerran.

Aspartaami.
Sain (taas) kovia mahakipuja äsken aika pian juotuani pari lasillista Valion sokeritonta mansikkakeittoa (alle 10 kcal). Sama tapahtui eilen. Ja nuita vatsanväänteitä on ollut kyllä ennenkin - pahin ongelmani, johon on etsitty ratkaisua niin viljoista, kuiduista, hiivaleivistä kuin sokereistakin.
En juo juuri limua. Makeutusainetta käytän vähän liian usein jogurtissa, ja noita vähäkalorisia mehukeittoja tykkään laittaa iltapalaksi hedelmien päälle.

Googletin järjestyksessä mehukeiton ainesosia. Ja aspartaamin kohdallahan se loksahti: esiin tuli kymmeniä artikkeleita ja keskustelupalstoja, joilla aspartaamista juteltiin. Osa oli jo varmistanut "ihmiskokeilla" itselleen sen, että aspartaami aiheuttaa pahoja oireita. Sitten oli tutkimusartikkeleita, joissa aspartaamin haittoja pohdittiin.

Eräs nainen kertoo käyttävänsä makeutusainetta muurahaisten karkottamisessa. Siis jos sokerimuurahaisetkin kavahtavat aspartaami-makeutusainetta, 200 krt sokeria makeampaa ainetta...

Palstoilla ja tutkimuksissa aspartaamin kerrotaan aiheuttavan vatsanväänteitä. Huonoa oloa. Päänsärkyä. Väsymystä. Nivelkipuja. Masennusta. (Limuteinit hoi!) Ja jopa syöpää. Aspartaamiahan ei suositella raskaana olevillekaan ollenkaan.

Kyseessä on keinotekoinen aine, jonka jenkkimies keksi vahingossa tehdessään haavanpuhdistusainetta tai vastaavaa.

Aika kamalaa, että ikiaikaisia kropan toimintamalleja käpälöidään tällä tavoin, kun seuraamuksia ei tiedetä. Aspartaami on keinotekoinen aine. Sen sanotaan myös lisäävän ruokahalua ja mieliteoja. Tämä ei ole uutta: asiasta ovat raportoineet monet ex-laihduttajat jotka siirtyivät karppaukseen. Että näläntunne vähenee kun siirtyy light/kevyttuotteista tavallisiin. Ja paino putoaa siitä huolimatta.

Tämä aihe jää kyllä hautumaan. Mieleen tuli tätä kirjoittaessa monta hetkeä, jona mahakivut alkoivat pian makeutusaineherkuttelujen jälkeen. Kuten eilen illalla. Damn you, makeanhimo, joka kasvatat itse itseäsi.

Mitä mieltä siellä ollaan? Myrkkyä vai ei?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti