torstai 31. joulukuuta 2009

Uudenvuoden lupaus 2010.

Viimeinen päivä tätä vuotta - viimeinen päivä ensimmäistä vuosikymmentä 2000-luvulta - ja on jälleen aika tehdä uudenvuoden lupaukset. Minä ja Ecira emme varmasti ole ainoat, jotka tänäkin vuonna lupaavat muuttaa tapojaan terveellisemmiksi ensi vuotta ajatellen, mutta me ainakin kovasti yritämme kuulua siihen ryhmään, jotka myös pysyvät päätöksissään. Sitä varten olemme luoneet tämän blogin, jonka tarkoituksena on kannustaa sekä toisiamme että muita kanssaeläjiä, jotka painiskelevat samantapaisten "ongelmien" parissa. Elämäntapojaan kun ei ole niin kovin helppoa muuttaa; on niin paljon helpompaa pysyä siinä vanhassa ja tutussa, kuin tehdä jotain itselleen tavatonta.

Mitä minä lupaan vuodelle 2010?
Lupaukseni on terveydelleni edistyksellinen, mutta monivaiheinen.

1. Tipattomuus aikavälillä 1. tammikuuta - 25. huhtikuuta 2010.
Minulla ei ole ongelmaa alkoholinkäytön suhteen, ainakaan näin omasta mielestäni. Alkoholipitoisia juomia tulee kyllä juotua melkeinpä viikottain ihan humalatarkoituksessa, mutta vain jos on pippalot tiedossa. Näin on ollut viimeiset pari vuotta. Alkoholinkäyttöni oli mahdollisesti suurempaa reppumatkaillessani kaksi vuotta maailmalla, Suomessa se on rajoittunut edellä mainittuun rytmiin; mutta niin nyt kuin ennenkään minulla ei ole ollut vaikeuksia olla ilman elimistöni myrkyttämistä alkoholin voimin.

Nyt tälle ryyppäilylleni tulee siis loppu noin neljän kuukauden ajaksi. En yhtään epäile ettei tästä tulisi minulle vaikeaa, sillä opiskelijatyttösenä alkoholinhuuruisia rientoja varmasti riittäisi ja omat 22-vuotissynttäritkin sattuvat tuolle ajanjaksolle. Minulla on kuitenkin melkeinpä elämää suurempi itseäni opettava tarkoitus tällä kaikella - haluan osoittaa itselleni, että pystyn edelleen pitämään hauskaa ilman alkoholia. Eikö olisikin upeaa, jos pystyisi huvittelemaan ihan samalla tavalla kuin aina ennenkin ilman krapulaa seuraavana päivänä? Haluan oppia pääsemään irti noista rajoituksista, joita vesiselvä pää kehittää ja jotka alkoholi hukuttaa.
Lisäksi haluan nähdä mitä terveydellisiä vaikutuksia tällä tipattomuudella on. Tunnenko itseni virkeämmäksi, paraneeko ihoni?

Ei siis tipan tippaa, ei edes maistelutarkoituksessa ennen 25. huhtikuuta, jolloin lennämme luokan kanssa Skotlantiin. Skotlantilainen viski maistunee vielä hienommalta tipattomuuden jälkeen!

2. Bikinikuntoon kesäksi 2010.
Vaikka nuorempana olenkin ollut timmissä kunnossa, en ole koskaan saanut rakennettua itselleni pyykkilautavatsaa. Tänä uutena vuonna haluan osoittaa eritoten itselleni että pystyn siihen, ihan niinkuin kaikki muutkin!
Tähän lupaukseeni liittyy:
- Herkkulakko. Ei karkkia, sipsejä, pullia, täytekakkuja, suklaata tai limpparia samana aikavälinä kuin alkoholittomuuteni. Tuon jälkeen voin sopia itseni kanssa oman herkuttelupäivän. Olen kuullut, että ensimmäiset kaksi viikkoa menee siihen, että elimistö pääsee ylitse sokeririippuvaisuudestaan (!), minkä jälkeen herkkuja ei välttämättä tee edes mieli. Tästäkin syystä jätän herkkupäivän sopimisen tuonne asti, sillä muuten en välttämättä pääsisi sokerinhimoitsemisesta ollenkaan eroon.
Päätin myös, että en ota herkkuja vastaan jos minulle niitä tarjotaan, vaikka joku siitä saattaisi loukkaantuakin.
- Terveellinen ruokavalio
Perinteinen lautasmalli, enemmän kasviksia ja vihanneksia.
- Liikunnan lisääminen.

Olen huomannut, että aamulenkit sopivat minulle, mutta laiskamatona on niin paljon helpompaa pysyä pikkaisen pidempään vällyjen alla kun hypätä verryttämään jäseniä raikkaaseen ulkoilmaan. Lupaan siis, että seuraavana vuonna vähintään kesään asti käyn joka aamu pienellä kävelyllä. Poikkeuksena sallitaan Skotlannin reissu.

Käyn myös kaksi kertaa viikossa kuntoilusalilla ja välipäivinä harrastan jumppaa jumppadvd'ni tahtiin. Vatsalihasten ja selkälihasten vahvistaminen kuuluu myös kunto-ohjelmaani!

Olet nyt tuonut julki oman lupaukseni, jäljelle enää jää lupauksesta kiinnipitäminen. Seuraavalla kerralla tulen selvittämään lähtökohdat, että milta perustuksilta lupauksieni pohjalta uutta elämäntapaani lähdetään rakentamaan.

Näihin sanoihin,
Hyvää uutta vuotta 2010 ja juhlikaahan turvallisesti!
Itse lähden viimeistä kertaa vähään aikaan erittäin alkoholinhuuruisiin kotipippaloihin. Ensi vuoteen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti